zondag, november 11, 2007

Militair berispt na beledigen Afghanen op weblog

AMSTERDAM - Een Nederlandse militair in Afghanistan moet denigrerende uitspraken over Afghaanse agenten in opleiding van zijn weblog verwijderen. De uitspraken schaden de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, laat het ministerie van Defensie zondag weten.
Of de militair andere sancties te wachten, staan kan de woordvoerder niet zeggen. "Dat is aan de commandant ter plaatse."
Op de weblog heeft de Isaf-instructeur aspirant-agenten omschreven als 'een zootje ongeregeld met jurken en baarden', berichtte De Telegraaf zondag.
"Trots loopt een volwassen leerling met zijn nieuwe tenue naar een collega om zijn outfit te showen. Al snel wordt duidelijk dat hij twee rechterkisten aan heeft, maar dit heeft hij natuurlijk niet in de gaten", stond in het dagboek.
Defensie meldde in maart dat het de internetdagboeken van militairen in Afghanistan zou volgen, nadat duidelijk was geworden dat enkele Nederlandse soldaten de Afghaanse bevolking beledigden. "Wij controleren niet van tevoren wat militairen schrijven", zegt een woordvoerder.
"Wel kijken wij regelmatig of in de dagboeken op internet kwetsende of missiegevoelige informatie is gepubliceerd." Dat komt heel weinig voor, stelt de woordvoerder. Volgens hem gaat het om uitzonderingen.
Volgens het ministerie van Defensie houden tussen veertig en vijftig militairen in Afghanistan een weblog bij.
(Bron)

Zulke opmerkingen zeggen dan wel weer veel over het niveau van de militair.

Geen opmerkingen: