vrijdag, november 16, 2007

Eurlings wil 4,5 miljard voor spoor

DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings van Verkeer denkt in de periode tot 2020 in totaal 4,5 miljard euro extra nodig te hebben om het Actieplan Spoor uit te kunnen voeren.
Dat meldden goed ingevoerde bronnen. Het door Eurlings voorgestelde bedrag komt niet in de buurt van de circa 8 miljard euro die eind augustus werd genoemd door NS-topman Aad Veenman.
Het kabinet praat vrijdag over een plan voor het verbeteren van het spoor in Nederland. De investering is noodzakelijk om de ambitie uit het regeerakkoord van 5 procent groei in het treinverkeer mogelijk te maken. De minister wil maandag een brief naar de Tweede Kamer sturen over het onderwerp.
Volgens Veenman moet het Rijk de komende tien jaar meer geld reserveren voor onder meer het verdubbelen van het spoor op de drukste trajecten, het aanleggen van inhaalsporen en het verlengen van perrons.
De Nederlandse Spoorwegen investeren zelf miljarden euro's in nieuw materieel. Het gaat dan vooral om dubbeldekstreinen. In combinatie met miljardeninvesteringen door het Rijk moet op termijn reizen zonder spoorboekje mogelijk zijn.
Op de belangrijkste tracés in en rondom de Randstad rijden dan zes intercity's en zes stoptreinen per uur, waardoor een metro-achtig systeem ontstaat.
(Bron)

Meer treinen, langere perrons - kun je dan niet beter een soort horizontale roltrap aanleggen op de rails?

Geen opmerkingen: