zondag, november 11, 2007

DREUNNNNNNN!!! Een vreemde, losse dreun. Ramen staan te schudden, ribben trillen mee, iets dat aan het plafond hangt danst zelfs, ik weet weer dat m'n vullingen stevig vastzitten. De katten schrikken net zo hard.
Maar ja: wat is het? Het klinkt als een geluidsbarrièreding, alleen: geen straaljager te bekennen.
Of het is een rare, geïsoleerde onweersdreun, maar ja, geen onweerswolk te bekennen.
Of ergens in de buurt blaast een gek iets op - maar dan wel categorie 'huizenblok weggevaagd', niet in de categorie 'vroeg vuurwerk'.
Aangezien ik ook een tijdje later geen sirenes hoor, houd ik het toch maar op onweer.

Midden van het land opgeschrikt door harde knallen

DEN HAAG - Hilversum en omgeving zijn zondagmiddag opgeschrikt door een of meer harde knallen. Deze werden veroorzaakt door twee F16's die een of meermalen door de geluidsbarrière gingen, zo liet een woordvoerder van Defensie weten.
De F16's waren op verzoek van de NAVO vanuit Leeuwarden uitgerukt om een onbekend vliegtuig dat boven Nederland vloog te onderscheppen. Het desbetreffende vliegtuig had zich niet geïdentificeerd en het lukte niet contact te leggen met het toestel.
Het onbekende vliegtuig bleek later een helikopter, die was opgestegen van Lelystad Airport en richting zuiden des lands vloog. Het lukte de piloot na het verlaten van het controlegebied niet om radiocontact te maken, waarna het protocol in werking trad.
De helikopter is later geland in Bergen op Zoom, waarna de piloot wel contact kon leggen.
Doordat de F-16's harder dan 1000 kilometer per uur vlogen en dus door de geluidsbarrière gingen, ontstond er een zogenaamde sonic boom. In gewone situaties wordt boven Nederland niet zo snel gevlogen.
De politie Flevoland liet weten dat ze "talloze" telefoontjes van verontruste burgers heeft gekregen. Voor zover bekend is er geen sprake van schade.
(Bron)

Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat je de straaljagers zelf niet hoort, maar de dreun wel - maar ja, die dreun is natuurlijk ook een pietsje harder.

Geen opmerkingen: