dinsdag, november 13, 2007

Marokkaans jongetje woont 2,5 jaar in ziekenhuis

BRUSSEL - Een Marokkaans jongetje van zes jaar woont al 2,5 jaar tegen zijn zin in het Universitair Antwerps Ziekenhuis. De jongen is door zijn oma naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij een ernstige darmaandoening heeft.
De oma is inmiddels met de noorderzon vertrokken. De ouders van het jongetje hadden hem, vanwege zijn darmziekte, al in Marokko verstoten. De Vlaamse krant Het Laatste nieuws schrijft dit dinsdag.
Het jongetje Salmane is regelmatig geopereerd en de ziekenhuiskosten zijn inmidddels opgelopen tot ruim 600.000 euro.
Het ziekenhuis is op zoek naar een pleeggezin voor het jongetje. Een Marokkaanse medewerker van het ziekenhuis heeft zich daar al voor gemeld.
Welke instantie ondertussen verantwoordelijk is voor de almaar oplopende rekening, is volgens woordvoerder Tom Meulenbergs van het ziekenhuis nog onduidelijk.
Het kind is naar Antwerpen gehaald na een verzoek van zijn oma om behandeling. Artsen van het UZA hebben vervolgens, na het bekijken van zijn medisch dossier, besloten om hem over te laten komen. Bij aankomst bleken de aandoeningen van de jongen veel ernstiger.
"Normaal gesproken moet een kind met deze aandoening regelmatig in het ziekenhuis verblijven, maar mag het tussendoor wel naar huis. Dat is nu onmogelijk," zegt Meulenbergs.
De jongen staat nu te boek als 'een niet-begeleide-minderjarige', een wettelijke status die de mogelijkheid biedt om een voogd voor de jongen te zoeken.
Het Antwerpse ziekenhuis heeft nog nooit een situatie als deze meegemaakt. Meulenbergs: "Iedereen is erg met deze jongen begaan. Dit is al maanden aan de gang. We hopen dat er nu snel een oplossing voor hem wordt gevonden."
(Bron)

Geen opmerkingen: