woensdag, november 18, 2009

Britse militairen moeten Taliban afkopen

LONDEN - Britse militairen moeten niet meer schieten op potentiële Talibanstrijders in Afghanistan, maar ze afkopen met geld.
Dat is de nieuwste strategiewijziging die het Britse leger doorvoert om de strijd tegen de moslimmilitanten te winnen. Dat bericht de Britse krant The Times dinsdag.
In de nieuwste handleiding van het leger staat, dat legercommandanten genoeg geld moeten geven aan militanten om ze te overtuigen zich niet aan te sluiten bij de vijand.
''Je moet ze niet gewoon wat goud toewerpen, maar dit moet je op een slimme manier aanpakken'', aldus generaal-majoor Paul Newton in The Times.
De Taliban zouden omgerekend bijna 7 euro per dag betalen aan nieuwe strijders. Britse militairen moeten niet te gul zijn, want dat zou de lokale economie verstoren en leiden tot een onproductieve afhankelijkheid.
Eerdere Britse acties waarbij geld werd uitgedeeld, bleken contraproductief. Zo'n 18 miljoen euro is verstrekt aan Afghaanse boeren om hen ertoe te bewegen geen papaver meer te verbouwen voor de heroïnehandel. Het geld zou weinig verschil hebben gemaakt.
Legercommandanten moeten volgens de handleiding ook gaan praten met militantenleiders die ''bloed aan hun handen hebben'' om het einde van het conflict te bespoedigen.
Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat het leger een nieuwe handleiding publiceert over de strijd tegen opstandelingen. De vorige strategie tegen opstandelingen was gebaseerd op ervaringen in Noord-Ierland.
De Britse premier Gordon Brown verdedigde maandagavond nog de aanwezigheid van de Britse strijdkrachten in Afghanistan, ondanks dat de publieke steun voor de missie achteruit holt in zijn land.
Wel wil Brown dat de troepen volgend jaar beginnen met het overdragen van districten aan de Afghaanse regering. Komend jaar vinden verkiezingen plaats in Groot-Brittannië, waar het grootste deel van de bevolking niet achter de oorlog in Afghanistan staat.
(Bron)

Geen opmerkingen: