vrijdag, november 20, 2009

Verhagen maakt eind aan belastingontduiking

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft maatregelen genomen die een eind moeten maken aan het overtreden van regels bij de huur van huizen voor Nederlandse diplomaten in het buitenland.
Maar hij kan niet helemaal uitsluiten dat verhuurders de belasting ontduiken. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer die hij vrijdag heeft verstuurd.
Aanleiding waren vragen van de VVD over een NRC-verhaal waaruit bleek dat huren werden betaald via bankrekeningen in Luxemburg en Zwitserland, waardoor ontwikkelingslanden belasting misliepen. Verhagen heeft de kwestie laten onderzoeken.
Daaruit bleek dat er bij 92 huurcontracten het risico bestaat dat de verhuurder van de woning geen belasting betaalt.
In 66 gevallen was dat niet tegen de regels van zijn ministerie, maar werd de huur danwel contant of via overal in de wereld te cashen cheques betaald.
Bij de andere 26 is geld overgemaakt naar zogenoemde ''tax havens'', waren er betalingen uit landen met deviezenrestricties of waren er dubbele huurcontracten (zoals een extra contract voor de boedel).
Inmiddels zijn de regels aangescherpt en zijn 71 huurcontracten opgezegd of is de betalingswijze aangepast. Over 21 contracten wordt nog met de verhuurder onderhandeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: