vrijdag, november 20, 2009

Doden in Algerije door voetbaleuforie

ALGIERS/DUBAI - De euforie die woensdag in Algerije losbarstte na de plaatsing voor het WK door het Algerijnse voetbalelftal met een overwinning op Egypte, heeft talrijke slachtoffers gevergd.
De Algerijnse autoriteiten deelden vrijdag mee dat er alleen al bij verkeersongelukken waar uitzinnige weggebruikers bij betrokken waren, veertien doden zijn gevallen.
Er zijn naar schatting 175 ongelukken gebeurd waarbij circa 250 gewonden vielen. Dat is exclusief de 145 hartaanvallen die de autoriteiten in het in een roes verkerende Noord-Afrikaanse land telden. Algerije won in de in Khartoem gespeelde wedstrijd met 1-0.
Enkele duizenden woedende Egyptenaren hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in Caïro de Algerijnse ambassade belaagd. Zeker 35 mensen raakten gewond, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad.
Ooggetuigen meldden dat de teleurgestelde voetbalfans het verkeer rondom de ambassade stillegden. De fans scandeerden anti-Algerije-leuzen en verbrandden Algerijnse vlaggen. De woedende menigte vernielde winkels en gooide met stenen en vuurwerk.
Na enkele uren greep de politie hardhandig in en sloeg de massa uiteen. Onder de 35 gewonden zijn elf agenten. Vijftien auto's gingen in vlammen op.
De eerdere wedstrijd in Caïro werd onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen gespeeld. Toch wisten Egyptische hooligans de spelersbus van Algerije met stenen te bekogelen, waardoor drie spelers gewond raakten.
Het voetbalduel tussen Algerije en Egypte, dat nu voor het wereldkampioenschap in 2010 is uitgeschakeld, een abrupte diplomatieke afkoeling tussen beide landen veroorzaakt.
De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Amr Mussa, betreurt de Algerijns-Egyptische spanningen. Hij riep vrijdag in Dubai op de zaak tot normale proporties terug te brengen. Algerijnen en Egyptenaren zijn allemaal Arabieren en dit moet stoppen, aldus Mussa.
(Bron)

Geen opmerkingen: