woensdag, november 18, 2009

Oud-SS'er (90) aangeklaagd voor bloedbad 1945

DUISBURG - Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een 90-jarige ex-SS'er aangeklaagd voor de moord op 58 Joodse dwangarbeiders. Dat maakte justitie in de stad Duisburg dinsdag bekend.
De man, die niet bij naam is genoemd, zou op 28 maart 1945 betrokken zijn geweest bij een bloedbad in een bos bij de plaats Deutsch Schützen in Oostenrijk.
Zeker 57 Joodse dwangarbeiders werden gedwongen om in een greppel te knielen. Vervolgens werden ze van achteren neergeschoten. De verdachte maakte toen deel uit van een tankregiment van de SS.
Op dezelfde dag of de dag erna zou hij een Joodse dwangarbeider hebben doodgeschoten, die tijdens een mars in een nabijgelegen dorp niet verder kon lopen.
De man was in 1956 ook aangeklaagd voor de 58 moorden, maar wegens gebrek aan bewijs liet justitie de aanklachten toen vallen. Een Oostenrijkse student spoorde de ex-nazi op, waarna het OM in Duitsland besloot de zaak te heropenen.
De verdachte maakte in nazi-Duitsland deel uit van de vijfde pantserdivisie Wiking, een elite-eenheid binnen de SS. De militairen streden voornamelijk aan het Oostfront. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werden ze teruggedrongen tot een klein gebied in het huidige Oostenrijk. Daar vonden ook de 58 moorden plaats waarvoor de ex-SS'er nu is aangeklaagd.
De aanklacht komt ongeveer twee weken voor het begin van het proces tegen een andere oud-nazi, John Demjanjuk (89). Hij staat in München terecht voor betrokkenheid bij de moord op bijna 28.000 mensen. De geboren Oekraïner zou in de Tweede Wereldoorlog als bewaker van het vernietigingskamp Sobibor hebben gewerkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: