maandag, september 20, 2010

Dalende sigarettenconsumptie kost banen

BERGEN OP ZOOM - Sigarettenfabrikant Philip Morris gaat de productie in Nederland terugschroeven wegens een verder dalende sigarettenconsumptie.
In de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaat dit de komende drie jaar mogelijk ten koste van 176 arbeidsplaatsen, zo maakte de fabrikant van onder meer Marlboro maandag bekend.
Vakbond FNV reageerde maandag woedend op de aangekondigde ontslagen. ''De ene reorganisatie is letterlijk nog niet afgerond, of er komt al een volgende overheen'', aldus bestuurder Jet Grimbergen.
FNV beraadt zich nog deze week samen met de leden op vervolgstappen.
Philip Morris ziet zich al jaren genoodzaakt de productie af te bouwen. Op dit moment worden er in Bergen op Zoom jaarlijks 87,7 miljard sigaretten gemaakt. In 2013 moet dit uitkomen op 75 miljard.
In 2006 kwamen er jaarlijks nog 96 miljard sigaretten uit de fabriek, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse fabrikant.
Philip Morris spreekt over ''een nog steeds dalende sigarettenconsumptie in de Europese Unie als gevolg van maatschappelijke trends, hogere belastingen en stijgende prijzen''.
Het bedrijf klaagt over een ''forse accijnsverhoging die in Nederland is aangekondigd''.
Ook in Japan wordt een sterke afname van de vraag naar rookwaar verwacht, als gevolg van een flinke accijnsverhoging die volgende maand van kracht wordt.
(Bron)

De rokers zijn dus aan alle kanten goed voor de economie: banen, accijns, eerder dood gaan - het wordt tijd voor een bonus voor rokers.

Geen opmerkingen: