donderdag, september 23, 2010

'Horrorvlieg' uit 19e eeuw blijkt niet uitgestorven

AMSTERDAM – Een mythische vlieg die voor het laatst is waargenomen in de negentiende eeuw, lijkt opgestaan uit de dood. Dat melden Spaanse wetenschappers.
Onderzoekers van de Universiteit van Alcala hebben vermoedelijk zes exemplaren van de mythische vlieg Thyreophora cynophila aangetroffen in twee regio's in Spanje.
De insecten zijn bij toeval gevangen tijdens een onderzoek waarbij vleesvliegen werden gelokt in de buurt van Madrid en in de provincie La Rioja, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De uitgestorven gewaande vlieg was voor het laatst waargenomen in de negentiende eeuw.
De soort had destijds een griezelig imago, omdat de vliegen alleen werden gesignaleerd in de omgeving van karkassen die in verregaande staat van ontbinding verkeerden.
De insecten voeden zich namelijk het liefst met rottend vlees. Ook nestelen ze zich graag in het beenmerg van dode dieren met gebroken botten. Verder hebben de diertjes een opvallende oranje kop die soms op lijkt te lichten in de duisternis.
Veel wetenschappers gingen ervan uit dat de mythische vlieg was uitgestorven. Door het onstaan van moderne landbouw en het verdwijnen van wolven en beren in Europa, bleven er voor de insecten nauwelijks karkassen over om zich mee te voeden.
Het is onduidelijk of de vlieg inmiddels een nieuwe voedselbron heeft gevonden. Volgens de Spaanse wetenschappers moet het insect in ieder geval als een bedreigde diersoort worden beschouwd. Ook omdat veel verzamelaars de dieren waarschijnlijk graag willen vangen.
“De bescherming van de soort is essentieel, omdat een van de grootste bedreigingen is dat de dieren worden gevangen door insectenverzamelaars”, verklaart hoofdonderzoeker Daniel Martin-Vega in het wetenschappelijk tijdschrift Systematic Entomology.
“Thyreophora cynophila heeft een mythische status gekregen in de gemeenschap van entomologen, vanwege zijn kleurrijke voorkomen en de andere redenen die het tot een unieke soort maken.”
(Bron)

Geen opmerkingen: