maandag, september 20, 2010

Rechtbank verbiedt Klink ziekenhuizen te korten

AMSTERDAM - Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) mag ziekenhuizen geen korting van 549 miljoen euro opleggen. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag dinsdag in een kort geding.
Volgens de rechter is de korting 'in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur' en 'onmiskenbaar onrechtmatig'.
Klink wil de ziekenhuizen het geld terug laten betalen dat zij vorig jaar te veel hebben uitgegeven.
Dat bedrag komt bovenop een besparing van 150 miljoen euro die de ziekenhuizen komend jaar moeten bereiken door efficiënter te werken.
De korting is volgens de voorzieningenrechter in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
De minister is namelijk zelf medeverantwoordelijk voor de toegenomen zorgvraag die aan de budgetoverschrijding in 2009 ten grondslag ligt.
Bovendien zou door de bezuiniging, en de korte termijn waarop de ziekenhuizen die zouden moeten doorvoeren, de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan.
Ook valt het volgens de rechter op dat Klink, anders dan bij andere bezuinigingen, nauwelijks met de NVZ heeft overlegd.
Door de voorgenomen bezuinigingen van in totaal bijna 700 miljoen euro zouden de ziekenhuizen volgend jaar ongeveer 5 procent van hun omzet moeten inleveren.
''Ziekenhuizen hadden een dergelijke bezuiniging niet kunnen verwerken'', stelde NVZ-voorzitter Roelf de Boer in een reactie. Hij noemde het besluit van de minister ook principieel onjuist. ''Ziekenhuizen hebben alleen de zorg geleverd waaraan behoefte is.
Het ministerie van VWS laat weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. VWS probeert via een zogeheten spoedappel binnen drie maanden duidelijkheid te krijgen. Eind september moet bekend worden of het hof het spoedappel toestaat.
(Bron)

Geen opmerkingen: