zondag, september 19, 2010

LTO knokt voor groene energie

ZEEWOLDE - LTO Nederland wil dat een nieuw kabinet sterk inzet op groene energie bij boeren.
De land- en tuinbouw is nu goed voor 19 procent van de groene energie, maar dat kan de komende jaren fors meer worden als meer werk wordt gemaakt van mest- en reststoffen die boeren kunnen gebruiken om via vergisting energie op te wekken, aldus de belangenorganisatie van boeren en tuinders.
De vergisting wordt gestimuleerd door de SDE, een subsidieregeling voor duurzame energie die wordt betaald uit de schatkist.
Nu een nieuwe regering voor de taak staat om miljarden te gaan bezuinigen, suggereert voorzitter Henk Brink van de LTO-werkgroep Duurzame Energie om ook na te denken over een andere vormen van financiering.
Hij kijkt daarbij met een schuin oog naar Duitsland. Daar heeft duurzame energie een hogere vlucht genomen dan hier en staan ook veel meer vergistingsinstallaties bij boerenbedrijven.
Bij onze oosterburen wordt de groene energie niet gesubsidieerd uit de schatkist, maar gefinancierd via de elektriciteitstarieven.
Daardoor zou de subsidie dus minder kwetsbaar zijn voor bezuinigingen van de overheid.
Volgens LTO-Nederland haalt de agrarische sector het hoogste milieurendement uit de subsidie-euro's voor duurzame energie.
Dat werd maandag geïllustreerd door een bezoek aan de boerderij van Geert Jan van Beek. Hij levert niet alleen met een windmolen groene stroom aan Greenchoice, maar ook warmte aan energiebedrijf Essent door middel van een vergistingsinstalltie.
Essent gebruikt dat om in Zeewolde een nieuwbouwwijk van 3000 woningen van warmte te voorzien.
De bewoners hebben er geen cv-ketel, geen schoorsteen en zelfs geen gasaansluiting, omdat ze in feite warmte kopen van de boer.
Geert Jan van Beek verwerkt op deze maandag niet alleen drijfmest, maar ook ook eendenmest, maïs, citruspulp, bietenpuntjes, tarwegistconcentraat, graan, aardappelen, glycerine en sojasuiker.
Een blik op zijn erf leert dat ook allerlei ander plantaardig afval hoogst welkom is. Het restproduct dat na de vergisting overblijft, wordt als mest geleverd aan akkerbouwers in de omgeving.
Volgens LTO-Nederland leidt vergisting niet alleen tot een forse energiebesparing, maar ook tot veel minder uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en lachgas. Bovendien worden boeren hierdoor minder afhankelijk van kunstmest.
(Bron)

Geen opmerkingen: