zaterdag, september 25, 2010

Ed Miliband gekozen als leider Labour

MANCHESTER - De leden van de Britse sociaaldemocratische partij Labour hebben Ed Miliband gekozen als hun nieuwe leider.
Hij won de partijverkiezing met enkele tienden van procenten van zijn oudere broer David.
Dat is zaterdag bekendgemaakt bij het begin van een Labourcongres in Manchester.
De 40-jarige 'Red Ed' had partijleden beloofd een linksere koers te volgen. Deze oud-minister voor Energie en Klimaat won de laatste dagen flink meer aanhang in de peilingen.
Zijn broer David (45), oud-minister van Buitenlandse Zaken, wilde juist de koers van oud-premier Tony Blair voortzetten.
''Een nieuwe generatie heeft vandaag de leiding genomen'', stelde Ed Miliband na zijn verkiezing. ''Mijn leiderschap zal erop gericht zijn dat Labour dit land weer kan gaan leiden.'' Hij zei verder jongeren aan te willen spreken met zijn visie. ''Ik begrijp de behoefte aan verandering.''
De nieuwe leider won met 50,65 procent van de stemmen. Zijn broer kreeg de resterende 49,35 procent. Dat was in de vierde ronde, toen drie andere kandidaten waren afgevallen.
In de eerste ronde had Ed minder aanhang dan zijn oudere broer David. De nieuwbakken leider zette tijdens zijn speech meteen een streep onder de interne machtsstrijd binnen Labour.
''Vandaag maken we een einde aan deze wedstrijd en gaan we verder als een verenigd team'', zo sprak hij. Hij liet weten al zijn tegenstanders hard nodig te hebben in de komende jaren.
Ed Miliband wordt oppositieleider in het Britse parlement. De verkiezing was nodig omdat Gordon Brown aftrad na de zware verkiezingsnederlaag dit voorjaar.
Labour verloor toen de regeringsmacht na dertien jaar geregeerd te hebben. Drie miljoen leden mochten de afgelopen drie weken stemmen.
Ed en David studeerden allebei onder meer in Oxford. Ed was als zeventienjarige al lid van Labour. Hij ging na zijn studie als econoom bij de partij werken en werd een van de vertrouwelingen van Blairs rivaal en langdurig minister van Financiën, Gordon Brown.
David werd op 29-jarige leeftijd al een topman bij Labour en hielp het programma schrijven waarmee Blair in 1997 aan de macht kwam.
(Bron)

Geen opmerkingen: