zaterdag, september 25, 2010

Dode taal ontdekt in Peru

AMSTERDAM – Archeologen hebben bij een afgraving in het noorden van Peru een brief gevonden met daarop tekst in een onbekende taal. De uitgestorven taal werd, zo wijst onderzoek uit, een paar honderd jaar geleden door een deel van de Peruaanse bevolking gesproken.
“We hebben een taal ontdekt die sinds de zestiende of zeventiende eeuw door niemand meer wordt gebruikt”, zegt archeoloog aan de Universiteit Harvard Jeffrey Quilter tegen het Amerikaanse persbureau Reuters.
Op het stuk papier staat een rij cijfers uitgeschreven in het Spaans met daarnaast een vertaling in, naar nu blijkt, een dode taal. Volgens Quilter is de taal sterk beïnvloed door het ‘Quechua’, een oud idioom dat nog steeds door miljoenen mensen in het Andes-gebied wordt gesproken.
Het briefje (foto) werd in 2008 aangetroffen in ruines van een kerk nabij Trujillo, zo;n 560 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima. De wetenschappers hebben hun vondst sindsdien bewust geheim gehouden totdat ze voldoende bewijs hadden om te stellen dat het om een verdwenen taal gaat.
Quilter zegt dat niet moet worden onderschat hoeveel verschillende talen er in het oude Latijns-Amerika werden gesproken. “Het linguïstisch verschil tussen het Spaans van de veroveraars en dat van de inlanders was heel complex.”
Quilter en zijn collega’s publiceren hun bevindingen in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift American Anthropologist.
(Bron)

Geen opmerkingen: