'Plannen treffen chronisch zieke ouderen het zwaarst'
UTRECHT - Chronisch zieke 65-plussers met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen worden het zwaarst getroffen door de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet.
Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad (CG-Raad).
In het algemeen gaan de chronisch zieken en gehandicapten in Nederland er in 2011 0,4 tot 3,2 procent op achteruit in koopkracht, stellen de onderzoekers. Ter vergelijk: volgens de verwachting gaan 'gewone' Nederlanders er gemiddeld een kwart procent op achteruit. In deze berekeningen zijn de bezuinigingen van een nieuw kabinet nog niet meegerekend.
In Nederland zijn er enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten. De achteruitgang in hun koopkracht wordt volgens de berekeningen vooral veroorzaakt door de stijging van de eigen bijdragen die ze moeten betalen voor zorg.
De alleenstaande chronisch zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten en een inkomen tussen bijstandsniveau en modaal gaan er in de berekeningen tussen de 0,8 en 2 procent in koopkracht op achteruit. Dit komt omdat de fiscale aftrek van de ziektekosten is beperkt.
Door de hogere eigen bijdrage van de WMO, de zorg die door gemeenten wordt verleend, krijgen alleenstaande 65-plussers met een pensioen van 15.000 euro volgens de berekeningen 3,2 procent minder te besteden.
De CG-Raad constateert dat de achterban, die vaak al een laag inkomen heeft, voor het derde achtereenvolgende jaar extra moet inleveren. De raad noemt dat onaanvaardbaar en roept een nieuw kabinet op om de gehandicapten en chronisch zieken bij nieuwe bezuinigingen te ontzien.
Uit verdere berekeningen van het Nibub blijkt dat ouders met kinderen die naar de opvang gaan, volgend jaar fors minder te besteden hebben. Het verlagen van de kinderopvangtoeslag, een van de maatregelen die het kabinet voor volgend jaar neemt, treft hen hard in de portemonnee.
''Wel of geen kinderopvang scheelt tientallen euro's per maand'', aldus de organisatie. Ook gepensioneerden leveren flink in. Zij hebben er vooral last van dat de pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd. ''Over het algemeen gaat bijna iedereen erop achteruit. Dit varieert van een paar euro’s per maand voor de lagere inkomens tot rond de 20 euro per maand voor de hogere inkomens'', zo meldt het Nibud.
Op basis van de huidige Miljoenennota ziet het Nibud dat vooral de kosten voor de zorgverzekering flink omhooggaan. Hierdoor gaat ook de zorgtoeslag, het bedrag dat mensen kunnen terugkrijgen, omhoog. Dat betekent dat mensen die nu net geen recht hebben op zorgtoeslag, dat volgend jaar wel kunnen krijgen.
Gepensioneerden die naast de AOW een aanvullend pensioen krijgen, zullen merken dat de pensioenuitkering hetzelfde blijft, vanwege de problemen bij de pensioenfondsen. De AOW-uitkering gaat wel iets omhoog. Vooral ouderen die vervroegd met pensioen zijn en daardoor nog geen AOW ontvangen, gaan er ''behoorlijk'' op achteruit.
De kinderbijslag blijft op het niveau van 2009. Ook het maximumbedrag van het kindgebondenbudget wordt bevroren. Wel wordt het bedrag voor het tweede en de daaropvolgende kinderen verhoogd. Dit is vooral goed nieuws voor grote gezinnen.
(Bron)
Ik zou eerder zeggen dat mensen er "onbehoorlijk" op achteruit gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten