donderdag, september 23, 2010

Justitie negeert uitspraak rechter omtrent bekeuringen

AMSTERDAM - Wie een bekeuring krijgt, kan zich niet alleen verzetten tegen de boete, maar ook tegen de zes euro administratiekosten.
Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door een hoogleraar staatsrecht. Toch weigert Justitie de informatie op de website aan te passen.
Bernd van der Meulen, professor recht en bestuur aan de universiteit van Wageningen, stapte naar de rechter nadat hij een bekeuring had gekregen voor te snel rijden.
Met de bekeuring was hij het eens, maar volgens Van der Meulen zijn de administratiekosten in strijd met de wet.
Toen de professor hoorde dat mensen tegen die kosten geen bezwaar konden aantekenen stapte hij naar de rechter en kreeg gelijk.
De zaak werd behandeld door de kantonrechter in Wageningen, die uiteindelijk oordeelde dat het wel mogelijk moet zijn om tegen de administratiekosten bezwaar te maken en de rechter in te schakelen.
Van der Meulen of Justitie kunnen niet in hoger beroep tegen het besluit, want deze mogelijkheid bestaat niet bij bedragen onder de 70 euro. De uitspraak van de kantonrechter is dan ook definitief.
Zowel het OM als de Justitiële incassodienst CJIB willen niet reageren tegenover NU.nl en geven de vragen door aan het Ministerie van Justitie.
“Na een eerste analyse komen wij tot de conclusie dat wij in de uitspraak onvoldoende gronden vinden voor een wijziging ten aanzien van de administratiekosten”, reageert Ivo Hommes, voorlichter van het ministerie van Justitie, na intern overleg en laat het daarbij.
Ondanks dat de rechter zegt dat burgers wel naar de rechter mogen om tegen de administratiekosten in beroep te gaan bij een bekeuring, blijft het CJIB in hun schrijven het tegendeel beweren.
Dat Justitie zo reageert kan bij de professor op geen begrip rekenen. “Justitie en ik hebben een verschil van inzicht over de vraag of Justitie het recht heeft mensen bij de rechter weg te houden. Voor mij is dat een principekwestie. In de rechtstaat kun je de overheid altijd voor de rechter ter verantwoording roepen”, zegt hij dan ook tegenover NU.nl.
“Als de minister van justitie zich niets gelegen laat liggen aan het oordeel van de rechter, wie dan wel?”
Ook Ronald van Raak, kamerlid voor de SP, reageert verontwaardigt. “Als de rechter zegt dat je over administratiekosten naar de rechter kunt dan moet de overheid dat gewoon communiceren. Dat lijkt me nogal simpel”, zegt hij.
Of de partij ook gevolgen aan het nieuws geeft, wordt na bestudering van het vonnis besloten.
Van der Meulen liep kort na zijn eerste bekeuring een tweede boete op. Toen hij bezwaar tegen de administratiekosten maakte, werd dat niet eens behandeld. Hij betaalde wel de straf, maar niet de kosten en kijkt inmiddels tegen een incassoprocedure aan. Inmiddels is ook die zaak aanhangig gemaakt bij de rechter.
De hoogleraar benadrukt niet moeilijk te willen doen, maar vooral het belang van de rechtsstaat te zien. Volgens hem handelt de overheid in strijd met Europese verdragen en daar verzet hij zich tegen.
(Bron)

Geen opmerkingen: