dinsdag, september 21, 2010

'Linkshandige mensen zijn heethoofden'

AMSTERDAM – Linkshandige mensen worden mogelijk sneller boos dan rechtshandigen door ongelijkmatige hersenactiviteit. Dat zou blijken uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.
Linkshandige mensen zijn vermoedelijk gevoeliger voor woede-aanvallen door de manier waarop verschillende hersengebieden met elkaar communiceren.
De activiteit in de linker- en rechterhersenhelft zou bij linkshandigen minder goed in balans zijn tijdens het verwerken van negatieve emoties.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Massachussets in het septembernummer van het wetenschappelijk tijdschrift Bevorial and Brain Functions.
Het verschil in hersenactiviteit tijdens momenten van woede kan volgens hoofdonderzoekster Ruth Propper mogelijk verklaren waarom linkshandigen gemiddeld genomen humeuriger zijn dan rechtshandige mensen. Ook dat werd namelijk bij het onderzoek aangetoond.
Ook uit eerdere studies bleek al dat linkshandigen vatbaarder zijn voor negatieve emoties. Die bevinding wordt vaak geïllustreerd met voorbeelden van heethoofdige linkshandige individuen zoals John McEnroe en Bob Geldof.
De Amerikaanse wetenschappers kwamen tot hun conclusies door hersenactiviteit in de verschillende hersenhelften van linkhandige en rechtshandige proefpersonen te meten met een relatief oude methode: het opnemen van de temperatuur in het trommelvlies.
Ook moesten de deelnemers aan het experiment vragen beantwoorden over de manier waarop ze met negatieve emoties omgingen.
Het onderzoek wees uit dat er bij linkshandige mensen grotere temperatuurverschillen tussen de linker- en rechterhersenhelft optreden. Verder bleek de gemiddelde temperatuur in het trommelvlies hoger te liggen bij mensen die relatief snel boos worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: