maandag, september 20, 2010

Te weinig geld voor behoud wilde tijgers

LONDEN - Jaarlijks is meer dan 60 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat tijgers in het wild kunnen voortbestaan. Dat geld moet geïnvesteerd worden in 42 gebieden, waar de diersoort het meeste kans maakt om te overleven.
Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology, aldus de BBC woensdag.
Volgens de wetenschappers is er echter een structureel tekort aan fondsen. Per jaar kunnen natuurbeschermers rekenen op iets meer dan 38 miljoen voor het behoud van tijgers. Dat zorgt voor een gat van 22 miljoen euro.
De onderzoekers hopen dat op de zogeheten Tijger-top in november in Rusland door overheden meer geld voor bescherming van de dieren zal worden toegezegd.
Tijgers kwamen vroeger veelvuldig voor. Nu leven nog slechts 3500 tijgers in het wild, waarvan duizend vruchtbare vrouwtjes.
De dieren hebben zich teruggetrokken in kleine gebieden in het zuiden en oosten van Azië. Voorheen leefden de tijgers in een gebied van Turkije tot de oostkust van Rusland.
De onderzoekers zeggen dat investeren in de 42 uitgekozen locaties de enige manier is om het voortbestaan van de tijger veilig te stellen. Zodra het daar goed gaat, kunnen ook andere gebieden opnieuw bevolkt worden door tijgers.
''De onmiddellijke prioriteit ligt bij het beschermen en het monitoren van de weinige populaties die zich nu al voortplanten. Doen we dit niet, dan is onze moeite waarschijnlijk voor niets'', aldus Nigel Leader-Williams van de Cambridge University.
De 42 gebieden liggen onder meer in India, Sumatra (Indonesië) en Rusland. Een aantal is nu al beschermd gebied. ''Maar de bescherming is er vaak zwak en er is niet veel nodig om de populatie tijgers het laatste zetje naar de ondergang te geven'', aldus John Robinson van de Wildlife Conservation Society.
(Bron)

Geen opmerkingen: