zondag, maart 28, 2004

FBI-documenten over Kerry gestolen

SAN FRANCISCO - Uit een huis van een historicus in San Francisco zijn documenten van de recherchedienst FBI over de Democratische presidentskandidaat John Kerry gestolen. Dat heeft de nieuwszender CNN zondag gemeld.
In de documenten staat gedetailleerde informatie over de wijze waarop de FBI Vietnam-veteraan Kerry begin jaren zeventig in de gaten hield. Historicus Gerald Nicosia zei tegen CNN dat hij veertien dozen met documenten had en dat er daarvan donderdag drie zijn gestolen. Verder is een aantal losse papieren ontvreemd.
Nicosia liet weten dat bij de inbraak voorzichtig en professioneel is gewerkt. Geen ruit was gebroken en camera's en andere dure spullen zijn niet meegenomen. De historicus vermoedt dat de inbraak uit politieke motieven is gepleegd.
Nicosia is auteur van een boek over de geschiedenis van Vietnam-veteranen. Door gebruik te maken van een wet op de vrijheid van informatie heeft hij de beschikking gekregen over ongeveer 20.000 FBI-documenten.
Nicosia heeft Kerry onlangs laten weten dat de FBI de politicus in het begin van de jaren zeventig schaduwde. De historicus stelde ook documenten beschikbaar aan The Los Angeles Times. Die krant publiceerde begin deze week een artikel over het schaduwen van Kerry door de FBI. Volgens de krant vergrootte de FBI de infiltratie in de groep Vietnam Veterans Against The War (VVAW) nadat de onderscheiden oorlogsheld Kerry zich in 1971 zich voor het Congres had uitgesproken tegen de voortdurende Amerikaanse bemoeienis met Vietnam. Kerry steunde deze protestgroep, zo blijkt uit de documenten.
Overal waar Kerry ging, volgden agenten en informanten hem. De FBI legde de inhoud van zijn toespraken vast en nam foto's van hem en zijn medeactivisten. De verslagen gingen naar FBI-directeur J. Edgar Hoover en president Nixon.
De documenten bevatten volgens de krant geen informatie of aanwijzingen dat Kerry de wet overtrad. In 1972 besloot de FBI het schaduwen van Kerry te stoppen, omdat “niets was gevonden wat hem met enige gewelddadige activiteit in verband bracht”.
(Bron)

Geen opmerkingen: