woensdag, augustus 04, 2004

Bouwplaatsen vaak onveilig

Veel bouwplaatsen in Nederland zijn onveilig. Bouwvakkers lopen vooral het risico te vallen, meldde de Arbeidsinspectie woensdag.
De Arbeidsinspectie heeft onlangs 347 bouwplaatsen bezocht. Op tweederde daarvan constateerde de dienst overtredingen. In 162 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. "Elk moment kon er iemand doodvallen", zei een woordvoerster van de inspectie. Bijna 68 procent van de overtredingen had te maken met het gevaar te vallen.
Slechts weinig bouwbedrijven hadden maatregelen genomen om vallen te voorkomen, aldus de Arbeidsinspectie. Zo hadden veel ondernemingen bijvoorbeeld geen railing aangebracht op daken waar bouwvakkers werkten. Of ze dekten gaten in vloer, waar later trappen komen, niet af.
De controles maakten deel uit van een grootscheepse Europese inspectie in de bouw. Jaarlijks komen in de Europese Unie ongeveer 1300 bouwvakkers om door een val op het werk. In Nederland zijn dat er volgens de inspectiedienst twintig.
De resultaten van het Europese onderzoek zijn nog niet bekend. Bij het onderzoek van vorig jaar kwam Nederland wat veiligheid op de bouwplaatsen betreft in de middenmoot terecht. De zuidelijke landen scoorden het slechtst, de bouwplaatsen in de Scandinavische landen waren het veiligst.
In totaal heeft de inspectie vorig jaar 32.000 bouwplaatsen bezocht en ruim 82.000 overtredingen geconstateerd. In 3155 gevallen werd het werk stilgelegd.
(Bron)

Geen opmerkingen: