vrijdag, augustus 06, 2004

Faunafonds staat jacht op konijn toe

Het konijn mag komend jachtseizoen gewoon worden bejaagd. Volgens het Faunafonds is een beperking van de jacht niet nodig. Wel adviseert het bestuur het ministerie van Landbouw de Nederlandse konijnenstand in kaart te brengen.
Minister Veerman van Landbouw had het Faunafonds om advies gevraagd over de konijnenjacht, omdat een besmettelijk virus, het viraal hearmorrhagisch syndroom (vhs), het aantal wilde konijnen drastisch heeft uitgedund.
Vooral in de duingebieden heeft de ziekte een zware slag toegebracht en is het dier vrijwel uitgestorven. Volgens secretaris Revoort van het Faunafonds noopt dit niet tot een jachtverbod in de duinen. Het duingebied zelf is als beschermd natuurgebied al gevrijwaard van de jagers.
[Dus er mag niet gejaagd worden op de plek waar ze al zo goed als uitgestorven zijn - en op de plekken waar ze nog wel zitten, mag je jagen. Logisch.]
De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de toekomst van het wilde konijn en is donderdag een actie begonnen. Via e-mails aan de minister bepleit de organisatie een jachtverbod voor het konijn.
De secretaris van het Faunafonds zei dat in tegenstelling tot de situatie in de duinen de konijnen op andere plekken in Nederland nog in groten getale voorkomen.
Ze veroorzaken daar schade aan landbouwgewassen of ondergraven sportvelden. In dergelijke gevallen moeten de dieren uit oogpunt van bedrijfsbelang of veiligheid voor de sporters bejaagd en verjaagd kunnen blijven worden, vindt het Faunafonds.
"We willen komend jaar zeker wel kijken via monitoring hoe het met het konijn in Nederland is", voegde Revoort daaraan toe. Het fondsbestuur heeft het ministerie aangeraden een viroloog in te schakelen om de effecten van het virus en de perspectieven voor de Nederlandse konijnen te onderzoeken.
Wanneer Veerman het advies van het Faunfonds opvolgt, mag vanaf 15 augustus weer jacht gemaakt worden op het konijn. De kans dat de minister een andere koers kiest, lijkt vrij klein.
Eerder heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven ondanks het vhs-virus geen aanleiding te zien voor extra beschermingsmaatregelen. Het ministerie gaat ervan uit dat de konijnen zelf het virus zullen overwinnen, zoals ook in het verleden is gebeurd.
(Bron)

Geen opmerkingen: