woensdag, augustus 04, 2004

Sterrenregen dit jaar extra spectaculair

De spectaculaire sterrenregen [Perseïden] die ieder jaar rond half augustus over Nederland trekt, is bij helder weer dit jaar beter te zien dan in voorgaande jaren. Omdat de maan pas rond 02.00 uur 's nachts opkomt, is het aardedonker waardoor ook de zwakkere vallende sterren zichtbaar zijn.
Dat zegt directeur A. Weishaupt van het Planetron in Dwingeloo, de grootste publieke sterrenwacht in Nederland.
De kans op heldere nachten is volgens het KNMI voor volgende week redelijk groot. In dat geval zijn er tussen woensdag 11 en vrijdag 13 augustus enkele tientallen vallende sterren per uur te zien.
De aarde trekt die dagen door een zwerm van stof- en gruisdeeltjes. Een groot aantal van deze deeltjes zal met de aarde botsen en een sterrenregen veroorzaken.
Het stof en gruis komt van kometen, grote brokstukken ijs die tijdens hun tocht door de ruimte langzaam maar zeker uit elkaar vallen.
De zwerm van volgende week is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze heeft 130 jaar nodig om zijn baan rond de zon te doorlopen. De komeet zelf was voor het laatst te zien in 1992.
De sterrenregen is gewoon met het blote oog te bekijken. "Als mensen me vragen hoe ze de vallende sterren het beste kunnen zien, zeg ik: ga lekker in een ligstoel liggen en kijk gewoon omhoog. Met een beetje geduld zie je ze vanzelf", vertelt Weishaupt.
De meeste sterren zijn te zien rond middernacht en op plekken met weinig straatverlichting. In het Planetron worden speciale sterrenkijkavonden georganiseerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: