maandag, augustus 02, 2004

'Meer mannen nodig in kinderopvang'

Door meer mannelijke werknemers in de kinderopvang aan te trekken moet voorkomen worden dat jongens op latere leeftijd in de problemen komen. Nu is slechts één procent van de crècheleiders man. Een campagne moet daar verandering in brengen, aldus Algemeen Dagblad maandag.
De campagne is een initiatief van het Nederlands Instituut Zorg en Welzijn (NIZW) en hoogleraar kinderopvang L. Tavecchio van de Universiteit Amsterdam. Zij willen de campagne, die is gestoeld op een Belgisch voorbeeld, uiterlijk 2006 lanceren. Dit najaar zullen de initiatiefnemers de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid benaderen om de campagne te ondersteunen.
Jongens zijn oververtegenwoordigd in het speciaal onderwijs, de opvanginstellingen en de jeugdgevangenissen. Volgens deskundigen is dat deels een gevolg van het grote aantal vrouwen dat werkt in opvoedingsinstellingen als crèches en buitenschoolse opvang.
Vrouwen hebben de neiging jongens lastig te vinden, aldus de deskundigen, waardoor de drang om ze onder de duim te houden toeneemt. Het risico ontstaat dan dat jongens op een gegeven moment immuun worden voor zoveel correcties, hetgeen zich later kan uiten in agressief en onaangepast gedrag.
(Bron)

Ligt het aan de vrouwen omdat die massaal in de kinderbegeleiding werken, of aan de mannen omdat ze dat niet doen?

Geen opmerkingen: