donderdag, augustus 05, 2004

Remkes schaft Zalmsnip volgend jaar af

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) schaft per 1 januari 2005 de Zalmsnip af. Gemeenten mogen vanaf dat moment de eenmalige uitkering van 45,38 euro niet meer uitkeren. Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat Remkes naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De maatregel is al aangekondigd in het regeerakkoord van Balkenende I, opnieuw bekrachtigd in het hoofdlijnenakkoord van Balkenende II en goedgekeurd door het kabinet in april dit jaar. Het kabinet hoopt hiermee de zogenoemde armoedeval aan te pakken. Die treedt op als mensen met een uitkering een baan aanvaarden, maar er daarbij financieel niet of nauwelijks op vooruitgaan omdat ze allerlei voordeeltjes missen.
Bovendien doet de manier waarop steeds meer gemeenten met de Zalmsnip omgaan afbreuk aan het inkomensbeleid van het kabinet, staat in de toelichting op het wetsvoorstel. Begin vorige maand tikte Remkes nog drie gemeenten op hun vingers, omdat zij het geld niet uitkeerden, maar gebruikten voor minimabeleid.
Het verdwijnen van de Zalmsnip valt samen met het plan van het kabinet de onroerendzaakbelasting (OZB) af te schaffen. Bij de Raad van State ligt een wetsvoorstel om het gebruikersdeel van deze belasting per 1 januari 2005 af te schaffen.
Bijna 80 procent van de gemeenten heeft de Zalmsnip vorig jaar in zijn geheel uitgekeerd, 16 procent gebruikte de uitkering als een methode om inkomenspolitiek te bedrijven naar Leids voorbeeld. Het percentage gemeenten dat meer dan 45,38 euro uitkeert, bedraagt 6.
Met de afschaffing van de Zalmsnip bespaart het kabinet 325 miljoen euro. De gedeeltelijke afschaffing van de OZB voor bewoners van huizen zou ten koste gaan van de gemeentelijke begrotingen.
(Bron)

En met een beetje pech wordt de snip wel afgeschaft en het gebruikersdeel van de OZB toch maar niet.

Geen opmerkingen: