zaterdag, augustus 07, 2004

Slachtoffers gasramp België wacht hoge nota

De vele tientallen zwaarverbrande slachtoffers van de gasexplosie in België, vorige week vrijdag, moeten zich voorbereiden op een zeer forse ziekenhuisrekening. Het Belgische ziekenfonds betaalt allerlei medicijnen om brandwondpatiënten te behandelen, niet terug.
Dagblad De Morgen heeft zaterdag berekend dat de nota zal oplopen tot 15.000 euro. Belgen moeten een veel groter deel van de zorgkosten zelf betalen dan Nederlanders.
Vooral voor medicijnen moeten Belgen een flink deel uit eigen zak betalen. In De Morgen zegt Johan de Jager, hoofd van de Belgische brandwondenstichting, dat bij brandwonden alleen pillen worden terugbetaald die zwaar verouderd zijn. "Voor modernere geneesmiddelen moet de volle pot betaald worden. Er zijn nogal wat patiënten die daardoor in een zeer wankele situatie terechtkomen.
Omdat ze arbeidsongeschikt zijn gaat hun salaris verticaal naar beneden terwijl hun medische kosten verticaal omhoog gaan. Er zijn slachtoffers die hun huis moeten verkopen of noodgedwongen om geld gaan bedelen bij hun familie."
Veel Nederlanders die klagen over hun gezondheidszorg, wijzen graag naar België, waar bijvoorbeeld de wachtlijsten aanzienlijk korter zijn of soms helemaal niet bestaan. Maar Belgen vinden juist Nederland het mekka van de zorg, omdat bijna alles gratis is.
Er woedt al jaren een discussie over het aan banden leggen van de zorgkosten. Wie langdurig ziek is, moet duizenden euro's kunnen opbrengen. Zelfs mensen met een redelijk salaris zijn gedwongen lange tijd zuinig te leven om de rekening van het ziekenhuis te kunnen betalen.
(Bron)

Geen opmerkingen: