dinsdag, augustus 03, 2004

Olieprijs voor het eerst boven 44 dollar

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) is dinsdag voor het eerst boven 44 dollar uitgekomen. In de eerste elektronische handel in New York werd een piek bereikt van 44,24 dollar na een slot van 43,82 dollar maandagavond.
De olieprijzen zijn recentelijk omhooggeschoten door de problemen bij het Russische olieconcern Yukos en de terrorismedreiging in de Verenigde Staten. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verklaarde dinsdag bij monde van voorzitter Purnomo Yusgiantoro dat ze niet op de korte termijn de productie kan verhogen.
Yusgiantoro omschreef het huidige prijsniveau als "krankzinnig". De prijs van OPEC-olie is maandag ook op een recordhoogte beland. De gemiddelde prijs van de zeven belangrijkste oliesoorten bedroeg 39,04 dollar, de hoogste notering sinds de invoering van dit 'mandje' in 1987. Tijdens de Koeweit-crisis in 1990 werd even een piek van 38,94 dollar bereikt.
De OPEC streeft een olieprijs van 22 tot 28 dollar na. Het is echter al lang geleden dat de prijs binnen deze bandbreedte lag. Het oliekartel zegt zelf hier heel weinig te kunnen doen. Binnen de organisatie gaan steeds meer stemmen op om de bandbreedte te verhogen.
(Bron)

Geen opmerkingen: