Lieveheersbeestje kent zware concurrentie
"Een ramp dreigt", aldus entomoloog (insectenkenner) Joop van Lenteren. Niet veel langer hebben de lieveheersbeestjes in Nederland nog bijna zeker zeven stippen. Het standaardkenmerk van het nieuwe, exotische lieveheersbeestje is een ingedeukt achterlijf. Het aantal stippen kan varrieren en ook de kleur is niet meer standaard rood. Dat meldt de Volkskrant woensdag.
Volgens Van Lenteren die hoogleraar is aan de universiteit van Wageningen, verdringt de Harmonia Axyridis het standaard lieveheersbeestje op korte termijn. Het Aziatische beestje wordt gebruikt als middel tegen bladluis in Frankrijk en België. Tegen verwachting in heeft het zich aangepast aan de Europese omgeving.
Van Lenteren ziet problemen voor de Nederlandse wijnindustrie. De diertjes eten alles wat zacht is, dus ook druiven. "De nare chemische stofjes die de beestjes produceren, geven de wijn een raar smaakje", zegt hij in de ochtendkrant.
De producent van biologische bestrijdingsmiddelen is door de kritiek inmiddels gestopt met de kweek van de lieveheersbeestjes. Ter vervanging wordt nu een tweestippig beestje gekweekt dat meer op het traditionele lieveheersbeestje lijkt en het Aziatische broertje moet vervangen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten