maandag, augustus 15, 2005

Amsterdam al vuilnisbelt

AMSTERDAM - De binnenstad van Amsterdam en sommige stadsdelen liggen maandagochtend vol met vuilniszakken en afval. Drukke pleinen zoals de Dam en de Nieuwmarkt in het centrum liggen bezaaid met zwerfvuil. Vele prullenbakken puilen uit.
Niet alle winkeliers hebben gehoor gegeven aan de dringende oproep van de gemeente deze week geen vuilnis op straat te zetten. In enkele stadsdelen, zoals Westerpark, hebben ook veel bewoners hun vuilniszakken gewoon buiten gezet.
Sinds zondagnacht tot en met zondag 21 augustus staakt de reinigingsdienst in grote delen van Amsterdam uit onvrede over de CAO-onderhandelingen. In de meeste stadsdelen halen de gemeentewerkers geen vuilnis op, vegen ze niet en legen ze geen prullenbakken. Niet alle vuilnismannen doen mee. In de stadsdelen Oud-West en Slotervaart gaat de afvalinzameling gewoon door.
De gemeente heeft nog tot op het laatste moment overleg gevoerd met de vakbond Abvakabo FNV om de staking niet door te laten gaan. Voor het nautisch evenement Sail worden vanaf woensdag elke dag honderdduizenden bezoekers in de stad verwacht. Door de staking komt alleen al in de Amsterdamse binnenstad 170 ton extra afval per dag op straat te liggen. De reinigingsdienst heeft het weekeinde extra zakken aan prullenbakken gehangen waar mensen hun afval in kunnen gooien.
De gemeente beslist dinsdag of zij akkoord gaat met een voorstel van het MKB in Amsterdam om de particuliere reinigingsdienst Sita in te schakelen. De staking tijdens het maritieme evenement is volgens de ondernemers dramatisch voor het imago van de hoofdstad. Sita zou alleen in urgente situaties te hulp schieten en niet de routes van de gemeente overnemen, verklaarde een woordvoerder.
De gemeente heeft met Abvakabo FNV wel afgesproken dat de gemeentewerkers hun werk weer oppakken als de volksgezondheid in gevaar komt. De reiniging in het Sail-gebied gebeurt, evenals bij de vorige keren, door een particuliere afvaldienst. Ook het afval van grotere bedrijven zoals Albert Heijn en McDonald's wordt, zoals altijd, door een particuliere reinigingsdienst opgehaald.
(Bron, met video)

Het wordt pas echt leuk als het heet wordt.

Geen opmerkingen: