dinsdag, augustus 16, 2005

Drank- en drugsgebruik scholieren stijgt

AMSTERDAM - Het percentage scholieren dat drinkt en softdrugs gebruikt, is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek onder twintigduizend havo- en vwo-scholieren van 12 tot en met 18 jaar. Dit jaar zegt 73 procent van de scholieren weleens te drinken. Vorig jaar was dat 71 procent. Het gebruik van sofdrugs steeg van zeven naar acht procent, meldt de TKMST Monitor.
Jongens drinken nog altijd vaker dan meisjes: 32 procent van de meisjes drinkt naar eigen zeggen nooit, tegenover 22 procent van de jongens. Jongens drinken ook meer: gemiddeld twaalf glazen per keer. Meisjes houden het op vijf glazen.
Allochtone leerlingen drinken minder alcohol dan hun autochtone klasgenoten: 52 procent van de allochtonen drinkt weleens, tegenover 75 procent van de autochtonen.
De daling van rokers op school die sinds 2000 te zien was, is dit jaar een halt toegeroepen en blijft steken op twaalf procent. Allochtonen (negentien procent) roken gemiddeld meer dan autochtonen (twaalf procent) en zwaarder: per dag achttien sigaretten versus tien van de autochtoon. Zeventien procent van de allochtone leerlingen zegt weleens te blowen, tegenover zeven procent van de autochtone havo- en vwo-scholieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: