donderdag, augustus 18, 2005

Oekraïne overweegt weer bewoning rond Tsjernobyl

KIEV - De Oekraïense regering overweegt weer bewoning toe te staan in een deel van de zogeheten 'dode zone' rond de resten van de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat berichtte de krant Segodnia. Nu nog is een zone van 30 kilometer rond het rampterrein verboden terrein.
Een reactor van de kerncentrale explodeerde in april 1986. Het was de ergste nucleaire ramp uit de geschiedenis. Sindsdien mag in een gebied van 2600 vierkante kilometer rond de centrale niemand komen vanwege de straling.
De Oekraïense Staatscommissie voor Nucleaire Regelgeving, die verantwoordelijk is voor de gesloten zone, is een studie begonnen naar het beperken van de 30 kilometerzone tot 10 kilometer. "De straling neemt veel sneller af dan vooraf was aangenomen", aldus Elena Mikolaisjioek van de commissie. "Het is zelfs mogelijk dat sommige gebieden opengesteld worden voor landbouw en zelfs voor menselijke bewoning."
Ze voegde eraan toe dat er nog geen besluit is genomen en dat de regering uiteindelijk een besluit moet nemen over de beperking van de 'dode zone'.
(Bron)

Geen opmerkingen: