donderdag, augustus 18, 2005

Belastingdienst legt beslag op ziekenhuisgebouwen

AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft beslag gelegd op de gebouwen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een belastingschuld van enkele tonnen. Directeur patiëntenzorg P. Engelen heeft woensdagmiddag het personeel ingelicht.
Volgens het ziekenhuis is er sprake van een tijdelijk liquiditeitsprobleem dat mede wordt veroorzaakt door de nieuwe financieringssystematiek voor ziekenhuizen en de kosten voor verbouwingen aan het ziekenhuis. Voor die verbouwingen heeft het Slotervaart toestemming van het College Bouw, wat betekent dat de kosten later vergoed worden, stelt de woordvoerder.
Het beslag op de gebouwen betekent dat het ziekenhuis deze niet mag verkopen, voordat de problemen met de belastingdienst zijn opgelost. Volgens een woordvoerder zijn er echter geen concrete verkoopplannen.
Het ziekenhuis blijft doorpraten over samenwerking met het VU medisch centrum. Als dat doorgaat wordt het ook makkelijker om afspraken met de bank te maken, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis overlegt met de belastingdienst om te kijken of een oplossing voor de korte termijn mogelijk is.
Het VU medisch centrum zegt niet te kunnen beoordelen of de financiële positie van het Slotervaart de samenwerking in gevaar brengt. Op dit moment worden beide ziekenhuizen financieel doorgelicht en wordt op afdelingsniveau onderzocht hoe de specialisten kunnen samenwerken. Het VU wil eerst de uitkomsten van die onderzoeken afwachten.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft bij het laatste landelijke onderzoek aangegeven nog financiële problemen te hebben door het nieuwe financieringssysteem voor ziekenhuizen. "Wij hebben de ziekenhuizen gevraagd, geef dat nou aan, want dan kunnen we helpen bij de oplossing. Maar geen enkel ziekenhuis heeft dit gedaan de laatste keer. Ook het Slotervaart niet", aldus een woordvoerster.
(Bron)

Geen opmerkingen: