maandag, augustus 15, 2005

Flexibele werknemer verdient minder aan overwerk

VOORBURG - Meer mensen werken onbetaald over of krijgen de extra uren gecompenseerd in tijd. Gezien de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt lijkt het erop dat werkgevers van hun werknemers meer flexibiliteit kunnen vragen. Dat stelde onderzoeker M. Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Het CBS heeft voor de Enquête Beroepsbevolking ruim 60.000 werknemers ondervraagd. Daaruit blijkt dat vorig jaar 37 procent van de werknemers regelmatig overwerkt, terwijl dat twee jaar eerder nog 32 procent was.
Deze toename is volgens Vergeer vrijwel geheel toe te schrijven aan extra uren, die worden gecompenseerd met vrije tijd op rustige momenten of zijn onbetaald.
Het CBS heeft voor de Enquête Beroepsbevolking ruim 60.000 werknemers ondervraagd.
Terwijl meer mensen langere dagen maakten dan hun arbeidscontract bepaalde, daalde het aantal werknemers dat wist te verdienen aan overwerk. Vorig jaar werd 36 procent van de overwerkers extra beloond, terwijl dat in 2002 nog 44 procent was. De groep onbetaalde overwerkers groeide wel mee en hun aandeel bleef hangen op circa 37 procent.
Vooral het uitruilen van overuren met verlof is toegenomen. Zo compenseerde in 2002 minder dan eenvijfde van de overwerkers de extra uren door op een ander moment vrij te nemen. Twee jaar later was dat de praktijk voor ruim een kwart van de werknemers.
Volgens het CBS werken vooral hoogopgeleiden over, maar doen zij dat vaak onbetaald. Bijna de helft van de hoger opgeleiden werkte de afgelopen jaren regelmatig over. Van deze groep kreeg ongeveer tweederde geen compensatie. Onder lager en middelbaar opgeleiden draaide respectievelijk 25 en 31 procent geregeld overuren. Van hen kreeg circa 80 procent een vergoeding.
(Bron)

Ik vraag me af hoeveel FTE's er wordt overgewerkt. Hoeveel banen dit dus feitelijk kost.

Geen opmerkingen: