maandag, augustus 15, 2005

Jonge Turken en Marokkanen willen hier blijven

VOORBURG - De meeste Turkse en Marokkaanse jongeren die in Nederland wonen, willen hier blijven. Een op de tien Turken tussen de achttien en 27 jaar zou terug willen naar het herkomstland en ziet daar ook mogelijkheden voor. Slechts een op de twintig jonge Marokkanen is van plan zich in Marokko te vestigen.
Circa tweederde van de Turkse en driekwart van de Marokkaanse jongeren wil of denkt die stap niet te nemen, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de zes jongeren heeft nog niet nagedacht over de vraag of ze van plan zijn te emigreren.
De jongeren die voorgoed in ons land willen blijven, hebben daar diverse redenen voor. Bijna de helft van hen zegt dat het hier goed bevalt. Ook noemen ze vaak werk en familie en zeggen ze geen toekomst in het herkomstland te zien.
Eenderde van de Marokkaanse en eenvijfde van de Turkse jongeren wil in Nederland blijven, omdat ze geen binding hebben met hun herkomstland. De cultuur daar zegt hen weinig, aldus het CBS. Aan het onderzoek namen bijna duizend Turken en Marokkanen deel die in Nederland zijn geboren (tweede generatie) of die voor hun zesde naar ons land zijn gekomen (eerste generatie).
Uit de jongste cijfers blijkt verder dat het aantal Turken en Marokkanen dat vanuit ons land emigreert, toeneemt. Bijna 3000 Turken van de eerste generatie en bijna duizend Turken van de tweede generatie vertrokken vorig jaar uit Nederland. Velen gingen naar Turkije. In de jaren negentig daalde de emigratie naar Turkije nog. Sinds begin deze eeuw is echter weer sprake van een stijging, vooral onder de eerste generatie.
De emigratie van Marokkanen neemt de laatste jaren licht toe. Vorig jaar hebben 1600 Marokkanen van de eerste generatie en bijna duizend Marokkanen van de tweede generatie Nederland verlaten.
(Bron)

Geen opmerkingen: