dinsdag, augustus 16, 2005

Nederlander geeft gezondheidszorg nog voldoende

UTRECHT - Nederlanders geven de gezondheidszorg een ruime voldoende: een zeven. Niet meer dan 7,3 procent geeft een vijf of lager. Dat blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek van het bureau Nivel. De toekomst is echter minder rooskleurig. Bijna twee op de vijf (36 procent) denken dat de waardering zal zakken naar 'onvoldoende'. Als wordt gevraagd naar het vertrouwen in de toekomst, geeft de Nederlander een zes min.
Volgens het onderzoek waarbij een panel van 1634 leden werd gevraagd om een oordeel, genieten huisarts en specialist het meeste vertrouwen. Daarna volgen tandarts, apotheker, verpleegkundige en fysiotherapeut. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het onderzoek gefinancierd.
De alternatieve geneeskunde heeft een slecht imago. Slechts 9,2 procent heeft vertrouwen in alternatieve genezers zonder artsendiploma. Alternatieve genezers die arts zijn, genieten weliswaar vaker vertrouwen (46 procent), maar dat percentage is veel lager dan voor de reguliere geneeskunde.
Instellingen genieten minder vertrouwen dan de afzonderlijke beroepsgroepen. Of het nu gaat om ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen of geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In de GGZ hebben mensen het minste vertrouwen, hoewel diegenen die er het afgelopen jaar onder behandeling waren wat positiever oordeelden.
Twee op de drie Nederlanders menen dat ze door zorgverleners goed worden voorgelicht. Minder hoge verwachtingen koesteren de ondervraagden over de samenwerking van zorgverleners onderling. Een kwart van de ondervraagden heeft daar vertrouwen in. Verder denkt de helft dat medici vakbekwaam handelen. Vier op de tien mensen denken zelfs dat artsen alles kunnen en alles weten.
(Bron)

Geen opmerkingen: