zondag, augustus 14, 2005

Cypriotisch vliegtuig neergestort bij Athene

ATHENE - Een Cypriotisch vliegtuig met aan boord 115 passagiers en zes bemanningsleden is zondag neergestort ten noordoosten van de Griekse hoofdstad Athene. Het toestel van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios was opgestegen in de Cypriotische stad Larnaca. Bij de crash kwamen alle 121 inzittenden om het leven.
Het toestel stortte neer bij Varnava, een ruig en onbewoond gebied dat moeilijk te bereiken is. Vanuit de lucht hebben reddingswerkers daar het wrak van het vliegtuig gezien en talrijke lichamen die verspreid liggen in de omgeving. De burgemeester van Grammatikos, George Papageorgiou, zei dat alleen het staartstuk nog als zodanig herkenbaar was. Volgens hem probeerden de inwoners van de gemeente massaal hulp te verlenen.
Het vliegtuig verongelukte mogelijk doordat de luchtdruk in het toestel wegviel. Daardoor zou de zuurstoftoevoer zijn aangetast. Dat heeft een anonieme woordvoerder van het Griekse ministerie voor Openbare Veiligheid gezegd.
De bemanning van twee Griekse F-16 gevechtsvliegtuigen die op verkenning waren gestuurd, zagen dat de piloten dubbelgevouwen lagen in de cockpit en dat de zuurstofmaskers in de cabine tevoorschijn waren gekomen. Dat zou volgens de luchthaven van Larnaca erop wijzen dat de luchtdruk in het vliegtuig was weggevallen.
Volgens de hooggeplaatste anonieme zegsman van het ministerie maakte de piloot melding van systeemproblemen toen hij contact had met de controletoren van de luchthaven van de Griekse hoofdstad. Kort daarna werd het contact verbroken. Maar volgens een Griekse regeringswoordvoerder staat de oorzaak van de crash nog steeds niet vast.
"Wij houden het voorlopig op een ongeluk, maar sluiten iets anders niet uit zolang de zwarte dozen niet zijn geanalyseerd", zei hij. De zegsman van de chef-staf van de Griekse strijdkrachten zei eerder dat "een daad van piraterij waarschijnlijk is" omdat de situatie in de cockpit die de beide F-16-piloten zagen "niet normaal was".
Een passagier aan boord van de Boeing 737 slaagde erin juist voor de crash een sms'je te verzenden naar een neef. "De piloot ziet blauw in zijn gezicht. Vaarwel neef, we bevriezen", luidde de telefonische tekstboodschap.
Het toestel was onderweg van Larnaca naar de Tsjechische hoofdstad Praag, meldden de Tsjechische luchthavenautoriteiten. Het toestel zou in Athene een geplande tussenstop maken. Daar zouden 67 passagiers uitstappen en 48 zouden doorvliegen naar Praag.
De brand in de wrakstukken van het toestel, dat crashte ten noorden van Athene, is inmiddels geblust. Daarvoor zijn blusvliegtuigen gebruikt. De Griekse premier Karamanlis heeft zijn vakantie op het Griekse eiland Tinos onderbroken en is onderweg naar de plaats van de ramp.
Volgens de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios Airways is de oorzaak van het ongeluk nog "onduidelijk". Het was het eerste commentaar van het bedrijf op de tragedie.
In het verleden is er een enkele keer een probleem geweest met vliegtuigen van de getroffen maatschappij Helios. In december vorig jaar moesten drie passagiers naar het ziekenhuis nadat de luchtdruk in het toestel was weggevallen. Het vliegtuig moest toen een noodlanding maken in Larnaca. En in september 2003 kampte een Helios-toestel met motorproblemen. Het landde veilig op Rhodos.
(Bron)

Geen opmerkingen: