dinsdag, augustus 16, 2005

Categorie 'open deur':

'Lange autorit kan trombose veroorzaken'

AMSTERDAM - Lang stilzitten verhoogt niet alleen bij vliegtuigpassagiers het risico op trombose. Mensen die langer dan vier uur in een vervoermiddel of achter de pc zitten, lopen een drie keer zo hoog risico op het ontstaan van bloedstolsel in een bloedvat. De remedie is beweging.
Die conclusies trekt trombosedeskundige F. Rosendaal uit een al langer lopend onderzoek dat wordt verricht in opdracht van de World Health Organization (WHO). Rosendaal is als hoogleraar verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en betrokken bij het onderzoek.
"In een ruk naar je vakantiebestemming in Italiƫ rijden is niet verstandig", aldus Rosendaal. "Het is beter om regelmatig een stop in te gelasten en de benen te strekken.
Luchtvaartmaatschappijen zouden hun klanten beter moeten voorlichten over de risico's van trombose en het nut van beweging. Helaas zijn de marketingmensen daar de baas en die zijn bang dat ze minder tickets verkopen als ze helder zijn over deze zaken".
Het tromboseonderzoek werd ingesteld na de dood van een 28-jarige vrouw uit Engeland in 2000. Ondanks haar goede gezondheidstoestand overleed ze aan de gevolgen van trombose die ze had opgelopen tijdens een vlucht van Australiƫ naar haar geboorteland.
(Bron)

Geen opmerkingen: