donderdag, augustus 18, 2005

Ernstige brandwonden gehandicapte door heet badwater

TERHEIJDEN - Een 31-jarige gehandicapte vrouw is in het Brabantse Terheijden ernstig gewond geraakt toen zij in te heet water in bad is gedaan. Het ongeluk gebeurde op woensdagavond 10 augustus in de instelling voor geestelijk gehandicapten Sovak. Dit meldde dagblad BN/DeStem. Divisiemanager G. Timmermans van Sovak bevestigde het ongeluk donderdagmorgen.
Het slachtoffer heeft over meer dan de helft van haar lichaam tweedegraads brandwonden. Zij is opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam. Timmermans noemt haar toestand zeer ernstig.
Het slachtoffer is een vrouw die zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt is. Bij het koelen met koud water moest de vrouw twee keer gereanimeerd worden na hartstilstand.
Sovak heeft direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Ook de politie is geïnformeerd. Op verzoek van Sovak stelt een externe deskundige een onderzoek in naar de gang van zaken. De zwaar aangeslagen groepsleidster is op aandringen van instelling volgens planning met vakantie gegaan.
Volgens de woordvoerder heeft de jonge medewerkster die de vrouw in bad deed, verzuimd de temperatuur van het water vooraf te controleren. De vrouw heeft dit ook meteen toegegeven. Volgens de instructie moet eerst gekeken worden of de thermostaatknop goed staat en moet de temperatuur ook op een schermpje worden afgelezen.
Het personeel moet de temperatuur ook met de hand controleren. De groepsleidster had een stagiaire bij zich die zij instructie gaf. Zij is toen vergeten de voorgeschreven controles toe te passen, aldus Timmermans.
Het is de tweede keer binnen een week tijd dat er in een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten een ongeluk gebeurd bij het baden. Vrijdagavond verdronk een 10-jarig verstandelijk gehandicapt meisje in de instelling Westerhonk in Monster in bad.
(Bron)

In bad gaan is ook een risicovolle bezigheid voor mensen die dat niet zelfstandig kunnen. Ik werkte ooit in een nieuwbouwdeel van een verpleeghuis, daar waren alle kranen behalve die in de keuken en in de hokken waar de poetsspullen stonden, voorzien van een thermostaat met begrenzer. Je verbranden aan dat water was onmogelijk. Veilig gevoel.

Geen opmerkingen: