maandag, augustus 15, 2005

Intercity ontspoord bij Amsterdam Centraal

AMSTERDAM - Bij het station Amsterdam Centraal is maandag rond 9.10 uur de intercity Maastricht-Haarlem ontspoord. Volgens spoorbeheerder Prorail rukte de ontsporende trein een bovenleiding mee, waardoor een andere intercity stil kwam te staan. Daarbij zijn volgens ProRail-woordvoerder Fred Versfeld geen gewonden gevallen.
De infrastructuur is door de ontsporing van de intercity Maastricht-Haarlem beschadigd. De ontspoorde trein nam onder meer een bovenleiding mee. De intercity, waarvan een treinstel schuin omhoog staat, en de intercity Den Helder-Nijmegen, die zonder stroom kwam te staan, moeten ook nog geborgen worden.
De oorzaak van de ontsporingen is nog niet bekend. De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Raad voor de Transportveiligheid zijn op de plek van het ongeval nog bezig met hun onderzoek. "Als zij klaar zijn, kunnen we een inventarisatie gaan maken van wat er er allemaal kapot is", aldus een woordvoerder.
Ook de Inspectie van Verkeer en Waterstaat heeft een onderzoek ingesteld. De resultaten daarvan zijn over ongeveer een maand bekend.
Het treinverkeer rond station Amsterdam Centraal is vanaf 13.00 gedeeltelijk weer op gang gekomen. Tussen Amsterdam en Utrecht, Amersfoort en Lelystad rijden weer enkele treinen. Aan de westkant van het station, waar maandagochtend een intercity ontspoorde, is tot nader order helemaal geen treinverkeer mogelijk.
"Misschien dat er vandaag nog één of twee sporen aan de westkant vrijkomen, maar dat kunnen we nog niet goed inschatten." Het treinverkeer van en naar het oosten zal naar verwachting de hele dag beperkt blijven.
De gevolgen van het treinongeval bij Amsterdam Centraal voor het nautische evenement Sail dat woensdag begint, zijn nog niet duidelijk. De Nederlandse Spoorwegen hopen dat woensdag de meeste treinen rijden, maar kan niet met zekerheid zeggen dat alle treinen volgens het dienstrooster rijden. Dat bleek maandag tijdens een persconferentie van de NS en spoorwegbeheerder ProRail.
Rond 13.00 uur praat de NS met de gemeente Amsterdam om duidelijkheid te krijgen over de precieze gevolgen van de ontsporing. Het evenement trekt honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad van wie velen met het openbaar vervoer komen.
Het was niet de eerste keer dat bij het Centraal Station van Amsterdam een trein ontspoorde of op een andere manier een ongeval kreeg. Aan de westkant van het CS is het dit jaar al de derde keer.
Op vrijdag 21 mei vorig jaar botsten een dubbeldekstrein en een intercity aan de oostkant van het Centraal Station frontaal op elkaar doordat de machinist van de dubbeldekker door rood reed.
Dit jaar was het al twee keer eerder raak, in dezelfde week. Die keren ging het om goederentreinen die ontspoorden. In de avond van maandag 6 juni liepen aan de westzijde van het CS, de voorste wagons van een met grind geladen goederentrein uit de rails. In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 juni gebeurde dat bij drie van de 36 wagons van een lege kolentrein.
(Bron, met video)

Klein detail: deze ontsporing is 10 meter van de eerdere plekken af.

Geen opmerkingen: