zondag, september 02, 2007

Afscheid van oude Rotterdam Centraal

ROTTERDAM - Het oude Rotterdam Centraal is zondag definitief gesloten. Burgemeester Ivo Opstelten liet bij wijze van afscheidsceremonie een doek van 45 bij 9 meter vallen voor de stationshal. Het doek toont een foto uit 1957 van het oude station in aanbouw.
Reizigers moeten vanaf nu gebruikmaken van een tijdelijk treinstation. Dat doet dienst tot circa 2010 als het nieuwe station klaar is.
"Wat mij betreft mag het doek vallen", aldus Opstelten, die in een toespraak zei zeer verguld te zijn met de aanwezigheid van de 85-jarige dochter en kleinzoon van de architect van het oude station, Sybold van Ravesteyn (1889 - 1983).
"Hij was een groot Rotterdammer en een belangrijke architect voor de stad." Het nieuwe station is volgens de burgemeester erg nodig.
Maken nu dagelijks 110.000 reizigers gebruik van Rotterdam Centraal, in 2025 zijn dat er volgens hem waarschijnlijk 320.000, mede door de komst van de HSL en RandstadRail.
Na de toespraak van Opstelten droeg de voorzitter van de Raad van Bestuur van ProRail Bert Klerk het station officieel over aan de Nederlandse Spoorwegen.
Het Centraal Station was hard aan vernieuwing toe, omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen van de huidige tijd. Het oude gebouw, dat vijftig jaar dienst heeft gedaan, wordt uiteindelijk gesloopt.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Nah, voor rampstadrail heb je geen nieuw station nodig: hooguit een schoonmaakploeg...