zaterdag, september 08, 2007

Belangstellenden vieren jubileum homomonument

AMSTERDAM - Ongeveer honderd belangstellenden zijn zaterdagmiddag op de Westermarkt in Amsterdam bij elkaar gekomen om het 20-jarig bestaan van het homomonument te vieren. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sneed rond 14.15 uur de verjaardagstaart aan, liet een woordvoerder van de organisatie weten. Daarna ging Cohen op de foto met de bekende travestiet Dolly Bellefleur.
De rest van de dag zijn er nog verscheidene activiteiten. De travestiet Bellefleur interviewt bekende en minder bekende homo's. Er zijn muziekoptredens en is er een minibioscoop met filmpjes over het gedenkteken.
Ook zondag is er genoeg te doen bij de drie granieten, roze driehoeken. Rond het middaguur is er een brunch. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten houdt een toespraak. Ook is er een debat over intolerantie tegenover homo's.
Ter gelegenheid van het jubileum biedt de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam tot en met 6 januari onderdak aan de tentoonstelling Monument van Trots. Die laat zien wat het gedenkteken voor verschillende homo's en lesbiƫnnes betekent.
In galerie De Opsteker in de Noorderstraat is tot 21 september de expositie Portretten op het Homomonument te zien. Die toont foto's van enkele van de vele verschillende bezoekers van het gedenkteken.
Het homomonument werd op 5 september 1987 onthuld om de slachtoffers van de homovervolging door de nazi's te herdenken. In de loop der jaren kreeg het echter een veel bredere betekenis.
Homo's komen er niet alleen bij elkaar tijdens Dodenherdenking, maar ook om bijvoorbeeld aids-slachtoffers te herinneren of Koninginnedag te vieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: