zondag, september 02, 2007

Siciliaanse ondernemers in opstand tegen de maffia

ROME - Nu de hoogte van beschermingsgelden de pan uit rijzen hebben Siciliaanse ondernemers besloten tegen de maffia in opstand te komen. Ze willen geen verplicht beschermingsgeld meer betalen.
Ook werd zaterdag op een buitengewone vergadering van de Siciliaanse werkgeversfederatie Cofindustria besloten, dat ieder lid dat wel betaalt aan maffiosi, uit de federatie wordt gegooid.
Andrea Vecchio, baas van diverse bouwbedrijven, nam het initiatief voor de acties. Hij ontving zeker vier doodbedreigingen in vier dagen tijd, nadat hij geweigerd had om nog langer geld aan de maffia te betalen.
Sindsdien werden twee van zijn bouwterreinen vernield. Inmiddels staat de ondernemer met zijn gezin onder bescherming van de politie.
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Palermo vraagt de maffia ongeveer 60 euro per maand van straatventers en worden winkeliers gedwongen om zeker 450 euro per maand af te dragen, meldde de krant La Republica zondag.
Restaurants en kleine hotels zitten al aan de 600 euro per maand en bouwbedrijven betalen zeker 17.000 euro per locatie. In ruil voor het geld laat de maffia de ondernemers met rust. De totale inkomsten aan beschermingsgeld voor de maffia worden geschat op 10 miljard euro per jaar.
Vanuit Jordaniƫ heette de Italiaanse premier Prodi het "goede voorbeeld" van de federatie welkom. " Het gevecht tegen de maffia kan alleen worden gewonnen als de maatschappij iets doet", aldus Prodi zaterdag.
Ook zegde Prodi toe het leger in te zetten. De laatste keer dat het leger werd ingezet tegen de maffia op Siciliƫ was in 1992, toen twee antimaffia rechters werden geliquideerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: