donderdag, september 06, 2007

Scherpste ruimtefoto's ooit gemaakt

AMSTERDAM - Een team van astronomen van de universiteit van Cambridge en het Californische Instituut voor Technologie hebben de scherpste foto's van het heelal ooit gemaakt.
De foto's die vanaf de grond werden gemaakt, zijn scherper dan die van de ruimtetelescoop 'Hubble'. Dat is opmerkelijk, want normaal vertroebelt de atmosfeer het beeld.
De telescoop in het Californische observatorium maakt gebruik van het zogenaamde 'lucky imaging'. Een hogesnelheidscamera maakt twintig beeldjes per seconde. Door fluctuaties in de atmosfeer lukt de ene foto beter dan de andere. Een computerprogramma zoekt de beste foto's uit en combineert die tot extreem scherpe beelden van het heelal.
Behalve dat de beelden twee keer zo scherp zijn als die van de Hubble, is het ook een zeer goedkope techniek. Op deze manier de ruimte bekijken kost 50.000 keer minder dan het gebruik van de ruimtetelescoop.
"Door de lage kosten kunnen we deze techniek over de hele wereld toepassen. De enige beperking is de grootte van de telescoop", aldus Craig Mackay van de universiteit van Cambridge.
De astronomen konden voor het eerst onderscheid maken tussen sterren die in verre sterrenstelsels staan. Eerder waren deze stelsel alleen als een grote vlek te zien.
(Bron)

Geen opmerkingen: