donderdag, september 06, 2007

Wolven zijn optie tegen overschot damherten

AMSTERDAM - Waternet onderzoekt de mogelijkheid wolven of lynxen in te zetten tegen het overschot van damherten in het duinwatergebied ten westen van Amsterdam.
Het kan een maatregel zijn om de grootte van de populatie te beheersen, blijkt woensdag uit een onderzoeksvoorstel van het Amsterdamse drinkwaterbedrijf om het probleem aan te pakken.
Waternet luidde begin dit jaar de noodklok over de overlast van de ruim 1500 damherten in het gebied. De dieren veroorzaken vooral gevaarlijke situaties in het verkeer.
Vorig jaar waren er dertien aanrijdingen in het gebied waarbij herten waren betrokken. Door het ontbreken van een natuurlijke vijand groeit de populatie met 30 procent per jaar.
Waternet heeft een aantal scenario's op een rij gezet, die het samen met de gemeente Amsterdam vanaf oktober onderzoekt. Naast de inzet van grote roofdieren denkt het bedrijf aan het toedienen van voedsel met verborgen anticonceptiemiddelen.
De gemeente trok in het verleden geld uit voor het plaatsen van hekken, maar daar bleken de damherten toch regelmatig overheen te springen.
Het drinkwaterbedrijf noemt ook jacht als optie voor het gewenste beheer na 2009. De gemeenteraad van Amsterdam besloot in 2004 dat de beesten vijf jaar lang niet mogen worden afgeschoten. Eind dit jaar zal de raad zich buigen over de beheerscenario's.
(Bron)

Doe die lynxen maar. Die kunnen namelijk ook goed klimmen :-)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ze willen alleen maar iets nieuws om op te jagen, die herten en die zwijnen en die Konijnen gaan zo vervelen op den duur.

Hippo zei

Dat zal wel meevallen. Ik acht de kans eerder groot dat jagers gaan mieren dat het oneerlijke concurrentie is ;-)