donderdag, september 06, 2007

Eurlings in het nauw door A4

DEN HAAG - De problemen rond de verbreding van de A4 bij Leiden bezorgden verkeersminister Camiel Eurlings donderdag een lastig debat met de Tweede Kamer. Na een uitspraak van de Raad van State dreigt het project met een half jaar te worden vertraagd.
De Kamer wilde donderdag op stel en sprong weten waarom de CDA-bewindsman informatie over mogelijke vertragingen van een reeks wegprojecten bij zich had willen houden.
Uiteindelijk nam een grote meerderheid genoegen met de uitleg van Eurlings. Volgens hem was de informatie over de vertragingen "boterzacht, puur indicatief en niet volledig".
De Raad van State haalde in juli een streep door de plannen met de A4 (ter plaatse twee rijbanen in beide richtingen erbij) vanwege een te gebrekkig onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit.
Destijds erkende Eurlings dat de uitspraak mogelijk ook vertraging zou kunnen veroorzaken bij tal van andere wegenprojecten.
Dinsdag stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer, waarin deze 'risicolijst' nog ontbrak. Door een communicatiefout op het ministerie kreeg de Kamer echter vrijwel tegelijkertijd ook een conceptversie, mét een lijst met achttien projecten die met vertragingen te maken kunnen krijgen.
Met name GroenLinks eiste op hoge toon opheldering over deze zaak. Kamerleden van SP, PvdA, ChristenUnie, PVV en VVD wilden ook weten waarom Eurlings de lijst niet had opgenomen in de officiële brief.
Volgens Eurlings waren de gegevens waarop de lijst was gebaseerd "nog niet stevig genoeg" en "niet meer dan een eerste indicatie".
"Die lijst is voor mij boterzacht. Ik heb mij als minister nog niet neergelegd bij een vertraging van zes maanden voor de A4 bij Leiderdorp. Het kan meer, maar ook minder zijn."
De Kamer sprak uiteindelijk haar vertrouwen uit in de minister. "U krijgt van mij 't volledige voordeel van de twijfel", aldus het GroenLinkser Wijnand Duyvendak.
SP-collega Emile Roemer vermoedt dat de uiteindelijke inventarisatie veel gelijkenissen zal vertonen met het "boterzachte" lijstje.
Roemer: "Over twee weken, misschien iets later, zal blijken of de informatie inderdaad flinterdun was".
(Bron)

Geen opmerkingen: