vrijdag, september 07, 2007

Laagstbetaalden hebben in Nederland minste kans op meer

TILBURG - Wie eenmaal laag wordt betaald, heeft weinig kans meer te gaan verdienen. In Nederland is die kans kleiner dan in de andere Europese landen.
Dat stelt Dimitris Pavlopoulos in het onderzoek waarop hij woensdag promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
"Het goede nieuws is dat we je het minimumloon gaan betalen. Het slechte nieuws is dat je er nooit meer van afkomt", staat er bij een cartoon op het omslag van zijn proefschrift.
Wel is de totale loonmobiliteit op zijn hoogst in landen met een arbeidsmarkt als in Nederland en Denemarken. Daar wordt een flexibele arbeidsmarkt gecombineerd met inkomens- en werkzekerheid.
Uit het onderzoek blijkt dat in landen waar mensen veel van baan veranderen, zoals Groot-Brittanniƫ, de loonmobiliteit zeker niet het hoogste is. Soepele ontslagregels, tijdelijke contracten en flexibele arbeidsuren zijn dus niet altijd gunstig om meer inkomen te krijgen.
Een belangrijke verklaring daarvoor vond de wetenschapper in het Duitse stagesysteem: jonge werknemers die enkele jaren stage lopen, hebben meer kans op een hoger loon na verloop van tijd dan werknemers die hun loopbaan starten op een arbeidsmarkt die slecht aansluit op het onderwijs, zoals in Groot-Brittanniƫ, maar ook in Nederland.
Laagbetaalde werknemers profiteren het minst van een flexibele arbeidsmarkt, aldus het empirische onderzoek. Zij zien hun loon gemiddeld meer veranderen dan hoogbetaalde werknemers, maar voor de groei van hun loon zijn ze beter af in een streng gereguleerde arbeidsmarkt zoals de Duitse, dan in een markt met minder regulering zoals de Britse of zelfs de Nederlandse.
(Bron)

Goh. Nu maar hopen dat de beleidsmakers dit als Nieuws zien, en niet als iets dat al heel erg lang bekend is maar ze geen donder kan schelen.

Geen opmerkingen: