dinsdag, september 04, 2007

China pakt watervervuilende bedrijven aan

Een milieuwaakhond van de Chinese overheid heeft sinds het begin van een campagne tegen watervervuiling in juli al vierhonderd bedrijven hun deuren laten sluiten. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.
Nog eens 762 bedrijven of projecten werden tijdelijk stilgelegd of kregen een boete wegens overtredingen van de milieuregels.
Watervervuiling vormt in China een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Rivieren die zeer belangrijk zijn voor de drinkwatervoorziening zoals de Gele Rivier en de Yangtse bevatten door de explosieve economische groei en tekortschietende milieuwetgeving een hoge mate van giftige stoffen.
Na verontrustende berichten besloot de Chinese regering de jacht op de vervuiler te openen. In augustus zag een wetsvoorstel het licht dat beoogt de maximale geldstraf voor watervervuiling van bijna honderdduizend euro af te schaffen.
In plaats daarvan zouden bedrijven die zich schuldig maken aan vervuiling aansprakelijk gesteld worden voor 20 tot 30 procent van het directe economische verlies dat door de vervuiling wordt veroorzaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: