woensdag, september 05, 2007

Polen dreigt dag tegen doodstraf te verpesten

BRUSSEL - Polen dreigt de dag tegen de doodstraf op 10 oktober voor de EU te verpesten. De Europese Unie wilde op de dag een plechtige verklaring tegen de doodstraf aannemen, maar Polen ligt daarover dwars.
De dag zal hoe dan ook doorgaan, want het is een wereldwijde dag tegen de doodstraf. Maar om een en ander extra cachet te geven wilde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, op de dag nog een verklaring aannemen. De EU-ministers van Justitie spreken daar half september over.
Maar Polen eist dat in de tekst ook het "recht op leven" wordt opgenomen. De regering van het overwegend katholieke Polen neemt daarmee stelling tegen abortus en euthanasie.
De tweelingbroers Kaczynski, president en premier van Polen, hebben bovendien eerder al gezegd dat zij persoonlijk niet tegen de doodstraf zijn.
Een woordvoerder van de Commissie zei woensdag te verwachten dat de plannen voor de verklaring door kunnen gaan, al moest hij toegeven dat de EU-landen daarover met unanimiteit beslissen en Polen dus vetorecht heeft.
(Bron)

Geen opmerkingen: