dinsdag, januari 22, 2008

Anglicaanse Kerk wil af van 'crematoriacowboys'

LONDEN - De Anglicaanse Kerk in het Verenigd Koninkrijk wil af van 'crematoriacowboys', geestelijken die voor een bedrag van 96 pond per keer tientallen uitvaarten in crematoria leiden.
De anglicaanse synode bespreekt volgende maand het rapport 'Vier begrafenissen en een huwelijk', waarin wordt voorgesteld vergoedingen voor uitvaarten direct aan de bisdommen uit te betalen. Dat meldde de Britse krant The Times dinsdag.
De kerk wil voor het eerst ook tarieven vaststellen voor andere diensten waarvoor de belangstelling de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het gaat daarbij onder meer om herdenkingsdiensten en inzegeningen van een huwelijk.
De titel van het rapport is ontleend aan de statistiek: in 2005 stonden in de Anglicaanse Kerk tegenover 57.200 huwelijken 207.200 uitvaarten.
In het rapport wordt voorgesteld dat het beleidsorgaan van de kerk de tarieven vaststelt. Iedere anglicaan heeft recht op een huwelijksinzegening en uitvaart in de parochie waarin hij woont.
De geestelijken kunnen onder meer 120 pond voor een huwelijksinzegening vragen, 36 pond voor een begrafenis en 96 pond voor een uitvaartdienst in een crematorium.
In 2002, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, leverden huwelijken en uitvaarten meer dan 37 miljoen pond op. Daarvan was 14 miljoen bestemd voor de salarissen van de predikanten. De rest ging naar de parochies.
(Bron)

Geen opmerkingen: