maandag, januari 21, 2008

Greenpeace belemmert walvisjacht Japan

AMSTERDAM - Dankzij actievoerders van Greenpeace kunnen Japanse walvisvaarders al tien dagen geen walvissen vangen. Dat heeft Greenpeace maandag laten weten.
Greenpeace achtervolgt sinds tien dagen het zogeheten fabrieksschip van de walvisvloot en belemmert daarmee de jacht. "Alleen op dit schip kunnen de walvisjagers geharpoeneerde walvissen binnenhalen en hun vlees verwerken en invriezen", aldus Greenpeace.
Toen actievoerders van Greenpeace vrijdag probeerden het woord 'research' op de boeg van het schip door het woord 'nep' te vervangen, werden zij vanaf het schip bespoten met ijskoud water.
Volgens Greenpeace zouden de Japanse media zich mede dankzij hun actie ook steeds meer roeren. De grootste Japanse krant zou zich tegen de walvisvaart hebben uitgelaten.
Op een persconferentie maandag heeft de Japanse onderminister van Visserij gezegd dat zolang Greenpeace in de wateren aanwezig is, de walvisjacht niet hervat zal worden. Greenpeace roept Japan andermaal op een einde te maken aan de jacht, nu voor eens en voor altijd.
Ook heeft de milieuclub een brief gestuurd naar grote Japanse bedrijven waarin ze hen wijzen op de imagoschade die de bedrijven oplopen zolang Japan doorgaat met de jacht. "De Nieuw-Zeelandse divisie van Toyota heeft al laten weten de vangst te veroordelen."
(Bron)

Geen opmerkingen: