dinsdag, januari 22, 2008

Kabinet wil geen algemeen boerkaverbod

DEN HAAG - Het kabinet zal geen algemeen boerkaverbod invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Wel wil het gezichtsbedekkende kleding verbieden op scholen en voor ambtenaren.
Bronnen rondom het kabinet hebben een bericht van RTL Nieuws van die strekking dinsdag bevestigd.
Naar verwachting neemt de ministerraad volgende week vrijdag officieel een besluit over de kwestie.
De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om een verbod op het dragen van boerka's. Later werd nog eens een soortgelijke motie aangenomen. Omdat de bewindslieden in het vorige kabinet-Balkenende verschillend dachten over zo'n verbod, werd er uiteindelijk geen besluit genomen.
De huidige regering heeft al laten merken geen voorstander te zijn van een algeheel verbod op gelaatsbedekkende kleding. Minister Ella Vogelaar (Integratie) zei kort na haar aantreden niet tegemoet te willen komen aan het verzoek van de Kamer. Ze noemde een dergelijk verbod juridisch ingewikkeld en merkte op dat hooguit 150 vrouwen in Nederland een boerka dragen.
De politieke partijen PVV en VVD hebben inmiddels elk afzonderlijk een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd om gelaatsbedekkende kleding te verbieden. De partij van Geert Wilders wil een verbod op het dragen van een boerka of nikab op straat, op straffe van een fikse boete.
VVD'er Henk Kamp bepleit een algemener verbod op gezichtsbedekking, waar ook bivakmutsen en integraalhelmen onder vallen. Volgens de VVD schaadt de boerka de integratie van minderheden, is het slecht voor de emancipatie van vrouwen en vormt de kleding een gevaar voor de veiligheid.
Volgens een woordvoerder is het eigen wetsvoorstel van de partij volgende week klaar. Hij noemt het wetsvoorstel van Wilders "een beetje voor de bühne", omdat de PVV'er weet dat zijn plan in strijd is met internationale verdragen.
(Bron)

Geen opmerkingen: